zondag 10 oktober 2010

Rewind

Sinds enkele weken schrijf ik voor het studentenblad van de Universiteit Antwerpen: dwars. Ik werk er als redacteur en gelegenheidsjournalist. Elke maand halen we bij dwars herinneringen boven aan een cultureel element uit onze kindertijd (de jaren '90) dat op een bepaalde manier een stempel op onze jeugd gedrukt heeft, of dat op z'n minst een zweempje nostalgia weet op te roepen. Deze keer was ik aan de beurt. Ik besloot te schrijven over jeugdboekenschrijver Marc de Bel, wiens boeken ik vroeger met karrenvrachten tegelijk uit de bibliotheek ging halen. De volgende REWIND is hiervan het resultaat:


Kinderboekenschrijver Marc de Bel heeft intussen maar liefst 120 titels op zijn naam staan. Dat zijn genoeg jeugdboeken om de leef- en leeswereld van heel wat kinderen te doordringen met knoertspannende avonturen, knettercoole ontdekkingen en stiepelgekke uitvindingen. En bovendien een hele hoop grappige neologismen.

REWIND In 1987 scoorde Marc de Bel met zijn eerste jeugdboek, Het ei van Oom Trotter, meteen een grote hit én de Prijs van de Kinder-en Jeugdjury. Dat bracht de bal aan het rollen, en in de daaropvolgende jaren produceerde hij kinder- en jeugdboeken, gevolgd door strips, aan een ongelooflijk tempo. In een mum van tijd werd de Bel de meest gelezen jeugdboekenschrijver van Vlaanderen. Er werd zelfs een fanclub opgericht: de Marc de Belhamelsclub.

PLAY Zo werden er enkele onvergetelijke personages in het leven geroepen, en vanuit hun slaapkamer of luie zetel gingen de lezertjes op schattenjacht met Blinker, of op avontuur met Oom Trotter. Ze haalden streken uit met de zusjes Kriegel, griezelden in Frankenzwein of lachten met de perikelen van de Boeboeks. Fantasie en avontuur staan centraal in de Belverhalen. De grote helden zijn de kinderen, die vaak geterroriseerd worden door een groep pesterige pukkelpubers. De favoriete leeftijd van Marc de Bel is elf jaar. Op die leeftijd was hij immers ooit uit zijn boomhut op zijn hoofd gevallen, en daarom is hij naar eigen zeggen altijd een beetje elf jaar gebleven. Zijn eerste dochter kreeg dan ook de naam Elf.

FAST FORWARD 23 jaar, 120 boeken en 8 Kinder- en Jeugdjuryprijzen later wordt Marc de Bel nog even gretig gelezen door een hele nieuwe generatie kinderen en niet-meer-echt-kinderen. Bovendien bestaan er intussen ook al verschillende theaterbewerkingen van de boeken, evenals enkele verfilmingen. Over die films is de Bel echter niet altijd even tevreden. In een interview vertelde hij me dat hij zich had teruggetrokken uit de medewerking aan de laatste Kriegelfilm, aangezien hij vond dat de (Amerikaanse) producer alle humor uit het verhaal perste om enkel het griezelige over te houden. En dat is jammer, want de verhalen van Marc de Bel zijn niet alleen keutelspannend en vlinderfladderig leuk, maar ook bijzonder slappelachwekkend!

1 opmerking:

  1. leuk :)
    Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik nog geen boek van Marc De Bel heb gelezen ... misschien moet ik een van dees eens aan beginnen :D

    BeantwoordenVerwijderen